فهرست مطالب

نشریه ادب عربی
سال سوم شماره 1 (پیاپی 2، تابستان 1390)

  • تاریخ انتشار: 1390/02/25
  • تعداد عناوین: 9
|
  • جهانگیر امیری، شهریار همتی صفحه 1
    ابوالعتاهیه شاعر برجسته و مبتکر فن زهدیات در عصر عباسی به نحو بارز و چشمگیری تحت تاثیر اعجاز بیانی قرآن کریم قرار گرفته و از فنون بلاغی و آرایه های قرآنی در سروده هایش بهره فراوان برده است. تاثیرپذیری ابوالعتاهیه از قرآن کریم شامل همه ابعاد واژگانی، ترکیبی، بلاغی، موسیقایی و مضمونی است، اما آنچه در شعر وی بیش از همه به چشم می خورد آرایه هایی است که فرم و مضمون آنها از قرآن کریم اقتباس شده که از آن جمله می توان به آرایه های تشبیه، استعاره، کنایه و انواع اقتباس اشاره کرد. تاثیرپذیری ابوالعتاهیه از قرآن کریم را می توان بر اساس تناص یا بینامتنی از نوع «نفی متوازی» قلمداد نمود که بیانگر اوج تاثیرپذیری این شاعر از قرآن کریم است.
    کلیدواژگان: استعاره، شعر ابوالعتاهیه، آرایه های قرآنی، تشبیه، انواع اقتباس، _ کنایه
  • شهریار نیازی، حسین گلی صفحه 25
    ابوالعلاء معری در ادبیات کلاسیک عربی صاحب فکر و اندیشه ویژه ای است. او در اوج باروری و غنای ادبیات عربی زیسته است. این شخصیت ادبی و فکری، بسیاری از ادبای بعد از خود را به شیوه های گوناگون تحت تاثیر قرار داده است. شاعران معاصر نیز با کمک گرفتن از ادبیات او، جریان ابداعات خود را رونق بخشیدند و خیال شعری خود را از این رهگذر بارور ساختند. سخن سرایانی همچون: احمد شوقی، محمود سامی البارودی، عبدالوهاب البیاتی، ادونیس و... به روش های متفاوت به دنباله روی از ابوالعلاء معری پرداختند و در جهت غنای شعر خود، گاه ابعاد ژرف شخصیت او را برجسته کردند وگاه به معارضه با او برخاستند.
    از این رو، فراخوانی ابوالعلاء در اشعار آنان اقدامی نو در به کارگیری ادبیات غنی گذشته می باشد و تنوع خیال را سبب می شود. از این روی، شاعران معاصر عربی جهت به تصویر کشیدن تجربه های شعری خود، ابعاد شخصیتی او را در شعرشان به کار گرفتند و از او تاثیر پذیرفتند.
    کلیدواژگان: المعارضات، التوظیف، الشعر الجدید، ابوالعلاء المعری
  • یوسف هادی پور نهزمی صفحه 47
    تاریخ بشری در تداوم خود شاهد ظهور مردان و زنان بزرگی بوده است که رنجها و آرزوهای بشری را در صفحات تاریک و روشن آن به نمایش گذاشته اند. به همان اندازه که اینان با شجاعت در مقابل سنتهای کهنه و ارتجاعی جامعه خود ایستاده اند و در برابر ظالمان قد علم کرده اند، سود پرستان عافیت طلب، تلاش کرده اند آتش فروزان آنها را خاموش ساخته و شخصیت آنان را وارونه جلوه دهند. چه بسا انسانهای بزرگی که تاریخ چهره آنان را منفور ساخته، و چه بس انسانهای فاسد و ظالمی که از آنان به نیکی یاد نموده است. یکی از این مردان بزرگ، ابونواس، شاعر بزرگ ایرانی است که در عصر اول عباسی، در قرن دوم هجری می زیست. او با نبوغ فراوان خود توانست آرا و اندیشه-های مترقی خود را در قالب شعر خمری عرضه کند و بر سنتهای قدیمی و ناروا بشورد. او در این راه تهمتها بسیار شنید و زندانها بسیار کشید.
    مقاله حاضر بر آن است با مطالعه مجدد و بازخوانی زندگی و شخصیت علمی و ادبی ابونواس، با استفاده از مراجع و مصادر مهم تاریخی، شخصیت حقیقی و واقعی او را نمایان سازد و هاله های ابهام را از او بزداید و راه را برای درک و فهم خمریات او، که از مهمترین و جاودانه ترین اشعار عربی می باشد همواره سازد.
    کلیدواژگان: الحسن بن هانیء، الشعوبیه، ابونواس، التجدید، _ الشعر الخمری
  • محمد ابراهیم خلیفه الشوشتری، حسین پورمداح اردکانی صفحه 69
    بعد ان فرغ علماء النحو من جمع الماده اللغویه التی ارادوا تقعیدها من وسط شبه الجزیره العربیه، و بعد ان نسقوها و صنفوها تحت عناوین بارزه تستغرق جمیع مناحی الکلام العربی و مرافقه، بعد القیام بکل تلک المراحل المنهجیه اعتقدوا بوجود مرحله منهجیه اخری اوجبوا علی انفسهم إنجازها و القیام بها، و هذه المرحله هی عملیه التعلیل؛ فذکروا لکل ظاهره من ظواهر اللغه، ولکل مساله من مسائل النحو و الصرف عله لتساعد علی سرعه الفهم و تسهیل عملیه التعلم و التعلیم. لکنهم لم یتزمتوا فی القول بحتمیه العلل التی ذکروها. بل صرحوا باحتمالیتها و عدم قطعیتها، و لقد اتصفت التعلیلات التی وردت فی کتاب سیبویه بانها نابعه من حس لغوی مستنبط من استعمالات کلامیه مختلفه باختلاف المعانی و الاحوال الکلامیه. وقد خصصت هذه المقاله لشرح امثله للتعلیل بالحمل علی المعنی منتخبه من کتاب سیبویه.
    کلیدواژگان: سیبویه، الحمل علی المعنی، الکتاب، التعلیل
  • نجمه رجایی، علی اصغر حبیبی صفحه 85
    گرایش به بیان غیر مستقیم – به جای تعبیر واضح - از بارزترین ویژگی های شعر معاصر عربی است. شاعر معاصر برای دست یافتن به این هدف از ابزارهای گوناگونی بهره می برد و تکنیک نقاب یکی از آنهاست. قصیده «المسیح بعد الصلب» سیاب از نخستین نمونه های این تکنیک نوین ادبی به شمار می رود. از آنجا که فن نقاب بر پایه عناصر درام و داستان شکل می گیرد و دو عنصر تعارض (درگیری:conflict)‎و پویایی(dynamism)‎ – به عنوان دو اصل اساسی درام - موثرترین نقش را در ساختار درامی- داستانی دارد موفقیت شاعر در کاربرد نقاب به میزان انطباق اجزای قصیده بر این عناصر و به قدر انطباق آوای شاعر بر صدای قهرمان برگزیده اوست. سیاب با گزینش دردناکترین بخش از زندگی مسیح(ع) و تلاش برای به تصویر کشیدن انتظار بشر در پی تحمل این پایه رنج و عذاب تجربه خود/ انسان معاصر را بر ماجرای مصلوب گشتن مسیح(ع)- که همواره در ذهن بشریت تازه است- منطبق ساخته و از طریق همپوشانی این دو شخصیت موفق شده تجربه شخصی خود را به سطحی فراگیر و بشری ارتقا دهد.
    کلیدواژگان: سیاب، مسیح(ع)، نقاب، درام، شعر معاصر عربی، _ نماد
  • علی نجفی ایوکی صفحه 115
    یکی از مطرح ترین و گیراترین مباحثی که اکنون توجه منتقدان شعر معاصر عرب را به خود جلب کرده، بحث نقاب و کارکرد آن است که در بین فارسی-زبانان کمتر مورد توجه قرار گرفته است. یافت ها و دریافت های ما در این جستار متوجه نقاب و کارکرد آن می باشد. پرسش هایی که در اینجا در گستره دید خود قرار دادیم و تلاش نمودیم تا به آنها پاسخ بگوییم از این قرار است: نقاب چیست و ریشه های آن را باید در کجا جست؟ بین چهره های سنتی و تکنیک نقاب چه رابطه ای وجود دارد؟ شاعر به هنگام بهره گیری از نقاب، چه اصولی را باید در گستره دید خود قرار دهد؟ فرایند بهره گیری از یک چهره سنتی و نقاب زدن به آن را چگونه می توان ترسیم نمود؟ عرب ها از چه زمان با این تکنیک آشنا شدند و تحت تاثیر چه مکانیزمی رو به سوی این فن آوردند. و مهمتر از همه این که این تکنیک چه کارکردی در شعر معاصر عرب داشته است؟ از نتایج این تحقیق آن است که فراخوانی شخصیت، نقاب نیست، فراخوانی شخصیت یک مرحله است و نقاب زدن به آن مرحله ای دیگر. نقاب عموما با شخصیت های سنتی سروکار دارد تا شخصیت های خیالی و عناصر طبیعی. بهره گیری از فن نقاب به پوشیدگی و بیان غیر مستقیم ایده ها کمک شایانی می کند و به رمزی بودن اثر می-انجامد
    کلیدواژگان: شخصیت سنتی، نقاب، فراخوانی، شعر معاصر عربی
  • ابوالحسن امین مقدسی، عادل آزاددل صفحه 135
    إن الحزن من الموضوعات الشعریه التی یشع منذ العصر الجاهلی من خلال الاشعار الرثائیه التی تزخر بالعاطفه و المشاعر الحزینه الوجدانیه. لکنه ارتقی منذ العصر الحدیث خاصه منذ الفتره الرومانسیه بحیث لم یکن لیبرز من خلال الابیات الشعریه المعبره عن تجربه شعریه رثائیه فحسب بل اصبح کموقف ذاتی او مزاج فطری یصطحب اکثر الموضوعات الشعریه و یصبغها بطابع حزین. و الشعراء الرواد العراقیون للشعر الحر ای بدر شاکر السیاب و نازک الملائکه و عبد الوهاب البیاتی بما انهم قد مروا فی بدایه مسیرتهم الشعریه بالإتجاه الرومانسی فصار الحزن سمه بارزه تظهر من خلال الموضوعات الشعریه المطروقه عندهم کالحب و الغربه و الموت و.... هذا المقال یاتی لیحدد اولا: العوامل التی تضخم الحزن الرومانسی عند الشعراء الرواد، ثانیا: لیدرس تناسق الصور الفنیه مع التعبیر الحزین الرومانسی و یری اخیرا هل إنهم رغم إتجاهاتهم المختلفه فی مسیرتهم الشعریه حذوا حذو الرومانسیین الکبار ام لا؟
    کلیدواژگان: الموت، عبد الوهاب البیاتی، الحزن، الحب، بدر شاکر السیاب، نازک الملائکه، المدینه، الغربه
  • عدنان طهماسبی، ناصر زارع صفحه 177
    این جستار به متناقض نما در نمادهای شعر انشوده المطر سروده بدر شاکر السیاب و نیز به چگونگی ظهور و حضور معنا در آنها می پردازد. در این نمادها تا پایان شعر، مضامین متناقض نمای غم و شادی، ترسالی و خشکسالی و مرگ و زندگی متبلور می شود. نام آوای باران نیز که تصویر مرکزی این شعر را تشکیل می دهد دستخوش چنین پارادوکسی است. تنش مستمر میان این نمادهای متناقض نما در نهایت با بارش یکریز باران به زندگی و شادی می انجامد
    کلیدواژگان: طنز، تراژدی، مرگ، باران، زندگی، متناقض نما، نماد
  • محمود فضیلت صفحه 199
    از آغاز حضور قرآن کریم در حوزه اندیشه و فرهنگ، نقد و بلاغت نیز مورد توجه قرار گرفته است که از آن جمله می توان به آثار ادبی و بلاغی ای چون مجاز القرآن از ابوعبیده معمر بن مثنی و کتاب الفصاحه از ابوحاتم سجستانی و اعجاز القرآن از جاحظ بصری و نقد النثر و نقد الشعر از ابوالفرج قدامه بن جعفر و کتاب الشعر و الشعراء از ابن قتیبه دینوری و کتاب الکامل از مبرد اشاره کرد. همچنین در قرن چهارم هجری عبدالله بن معتز با تامل در آرایه های قرآنی به تدوین مباحث علم بدیع پرداخت و آمدی کتاب موازنه و ابوهلال عسکری در میانه قرن چهارم کتاب الصناعتین را نوشت.
    تامل نویسندگان در مقوله هایی چون موازنه و بلاغت از دیدگاه ارسطو، رمز و رازهای زبان، فنون زیبایی شناسی، نحو و کارکردهای آن، علوم قرآنی و رابطه بلاغت و اعجاز قرآن، متاثر از نقش قرآن در نقد و بلاغت است. در این مقاله، نقش قرآن در نقد و بلاغت و لفظ و ترکیب و شکل و محتوا و موسیقی و تصویر و هماهنگی در لفظ و معنی و شاخصه های داستان پردازی و سبکی مورد توجه قرار گرفته است.
    کلیدواژگان: و تحول و اثرگذاری، قرآن، بلاغت، نقد
|
  • Jahangir Amiri, Shariyar Hemmati Page 1
    Abul’atāhieh, a distinguished poet and the innovator of the technique of ascetic poetry in Abbasid era, was obviously and markedly under the influence of the Holy Qur’an and made an extensive use of Quranic rhetorical devices and figures of speech in his poems. The influence of the Qur’an on Abul’atāhieh is in all lexical, collocational, musical, rhetorical and thematic areas. However, those figures of speech whose form and content are adopted from the holy Qur’an have stronger presence in his poetry and they include simile, metaphor, irony and various types of allusion. The effect of the Qur’an on Abul’atāhieh can be deemed a case of intertextuality of the type ‘parallel negation’ which is indicative of the great extent to which this poet was influenced by the holy Qur’an.
    Keywords: Abulatāhieh's poetry, irony, metaphor, types of adaptation, simile, Quranic figures of speech
  • Shahriar Niazi, Hussein Goli Page 25
    Abu al-Alā’ al-Ma’arri has presented his specific thought and viewpoint in Arabic classical literature. He lived at the time when Arabic literature was at its zenith of richness and maturity. This literary and thinking figure has affected the literary men after him in differing ways. Contemporary poets, relying on his literature, have promoted their own literary innovations, and thereby have enriched their poetic imagination. Poets like Ahmad Shawqi, Mahmoud Sāmi al-Bāroudi, Abd al-Wahhāb al-Bayāti, Adonis, etc. have followed Abu al-Alā’ al-Ma’arri in distinct ways; moreover, to enrich their own poetry, they have sometimes placed him on pedestal, highlighting the profound aspects of his character or have challenged him. Thus, referring to Abu al-Alā’ in their poetry is an innovative step towards using the rich poetry of the past and contributes to the variety of imagination. Contemporary Arabic poets, therefore, to present their poetic experiences, have used Abu al-Alā’s characteristic aspects in their poems and have been influenced by him
    Keywords: modern poetry, application (al, tawzif), poetic challenges (al, mu'ārizāt), Abu al Alā al Maarri
  • Yousof Hadipour Nehzami Page 47
    Human history has been witness to the emergence of great men and women who illustrated the sufferings and wishes of mankind. They have bravely put in hard effort to resist long-standing and reactionary traditions of their own society and to fight oppressors, and at the same time, the comfort-seeking opportunists have endeavored to derail their efforts and to project a tarnished image of these characters. There may be numerous corrupt and oppressive men who have been admired and respected in history and there may also be many great people for whom history has created a false, hated image; one such great man is Abu Nu’ās, the accomplished Iranian poet who lived in the second century (AH), during the first Abbasid era; with his genius, he managed to present his lofty views and thoughts within the frame of wine poetry and thereby rebelled against age-old and inadmissible traditions. To attain his goal, he tolerated lots of imputations and was imprisoned several times. Through a re-reading of the life of Abu Nu’ās and his scientific and literary character, and relying on significant historical sources, the present paper attempts to present his true character and resolve the ambiguities about him and pave the way for a better understanding of his wine poetry, which belongs to the most important and timeless Arabic poems.
    Keywords: al, Hasan ibn Hāni, Shoubiyah (Iranian racists), Abu Nu'ās, innovation, wine poetry
  • Mohammad Ibrahim Khalifeh Shoushtari, Hossein Pour, Maddah Ardakani Page 69
    After finishing the collection of language elements which they wanted to restrict to the Arabian Peninsula, after organizing and categorizing them under deliberate subjects which include all the language aspects and finally after fulfilling all those scholastic stages, the syntax scholars found another scholastic stage which they felt obliged to deal with and this stage is ‘cause finding’. They observed that for each form of language and for each issue of the syntax and morphology, there is a cause which facilitates the process of understanding, learning and teaching. They do not insist on the certainty of causes but believed in their probability and uncertainty. It is assumed that the causes mentioned in Sibawayh’s Kitāb come from emotions resulting from different speech usages due to diverse meanings and speech conditions. This article intends to explain examples selected from Sibawayh’s Kitāb for cause finding of connotations.
    Keywords: cause finding, connotation, Sibawayh's Kitāb
  • Najmeh Rajaei, Ali Asghar Habibi Page 85
    The tendency to say things indirectly rather than being explicit is one of the most evident qualities of contemporary Arabic poetry. To achieve this indirectness, the contemporary poets make use of numerous devices including innuendo. The “Jesus after Crucifixion” ode by Sayyāb is one the primary examples of this novel literary technique. Since the technique of innuendo is based on the elements of drama and story and the two elements of conflict and dynamism – as two fundamental principles of drama – play the greatest part in the dramatic structure of the story, the success of the poet in utilizing innuendo depends on to what extent the elements of the ode match the said elements as well as to what degree the voice of the poet corresponds to the voice of the favorite protagonist of the story. Sayyāb, by selecting the most agonizing part of Jesus’ life and attempting to illustrate the expectation of mankind following that much suffering and pain, he has matched the experience of the contemporary man or his own with the story of Jesus crucifixion – which is always fresh in people’s minds – and relying on the overlap between these two characters, he has managed to promote his personal experience to a universal mankind level.
    Keywords: Jesus (PBUH), symbol, niqāb (innuendo), Arabic contemporary poetry, drama, Sayyāb
  • Ali Najafi Iwaki Page 115
    One of the most common and appealing issues grabbing the attention of the critics of contemporary Arabic literature is innuendo and its applications which are not much attended to by Persian speakers. In this paper we have focused on innuendo and its applications. The questions we have raised and have attempted to respond to include: what is niqāb (innuendo) and where do its roots lie? What is the relationship between classical figures and the technique of innuendo? When using innuendo, what principles the poet should consider? How can we illustrate the process of using a classical figure and putting innuendo on his face? When did Arabs get to know this technique and with what mechanism did they turn to this technique? And most importantly, what is the function of this technique in contemporary Arabic poetry? The researcher found out that solely referring to a figure does not mean using innuendo, but it is only the first stage, the second being placing the innuendo on the figure’s face. Innuendo generally concerns classical figures rather than imaginary characters or natural elements. Using the technique of innuendo makes an enormous contribution to indirectly stating ideas and results in a work with a mysterious quality.
    Keywords: classical figures, niqāb (Innuendo), invocation, contemporary Arabic poetry
  • Abolhasan Amin Moqaddasi, Adel Azad, Del Page 135
    Sorrow is one of the poetic subjects which is frequent since the ignorance period through elegiac poems which are full of kindness and sad motions. But since the recent & new era in particular since he romanticism era it gains progress in such a way that it does not only appear through the poetic couplets which illustrate an experience of poetic elegical sense, but also it becomes of potential nature which sheds light on most of the poetic subjects accompanied with sad issue. Though the famous Iraqi poets belong to free verse poetry such as Badr Shakir al-Sayyāb, Nāzok al-Malāekah and Abdul-Wahhāb al-Bayāti have been in the beginning of their poetic way toward romanticism, sorrow has become a shinning characteristic in their poetic subjects such as love, nostalgia, death and the like. This article is going to restrict: first, the factors which strengthen the flourishing of romantic sorrow in the poetry of famous poets. Second, the harmony of technical illustrations with the romantic sad expressions and finally tries to show that whether these poets in spite of their diverse attitudes through the poetic passage follow the great romantic poets or not.
    Keywords: sorrow, love, Badr Shakir al Sayyāb, Abdul, Wahhāb al Bayāti, death, Nāzok al Malāekah, nostalgia, city
  • Adnan Tahmasebi, Nasser Zare Page 177
    This paper examines paradox in the symbols of the poem unshūdat al-Matar (‘song of rain’), composed by Shākir al-Sayyāb. It also investigates how meaning is developed in these symbols. In the symbols in this poetry, paradoxical themes like happiness and grief, rain and drought, and life and death emerge. The onomatopoeia ‘rain’, which forms the central image of this poetry, has the same paradox. The constant tension between these paradoxes, with the steady drop of rain, culminates in life and joy.
    Keywords: paradox, symbol, death, humor, tragedy, rain, lif
  • Mahmoud Fazilat Page 199
    Since the beginning of the presence of the holy Qur’an, criticism and rhetoric have received attention in the areas of culture and thought, too. In this respect we can name some literary and rhetorical works like Majāz al-Qur’ān by Abu Ubaydah Ma’mar Ibn Muthannā, Ketāb al-Fasāhah by Abu Hātam Sajestāni, E’jāz al-Qur’ān by Jāhez Basri, Naqd al-Nathr wa Naqd al-She’r by Abu al-Faraj Qudāmah ibn Ja’far, al-She’r wa al-Shu’arā by Ibn Qutaybah Dinvari and al-Kāmel by Mubarrad. Furthermore, in the fourth century AH, Abdullah Ibn Mu’tazz studied Quranic figures of speech and wrote on the science of rhetoric, Āmedi authored Movāzeneh and Abu Helāl ‘Askari, in the middle of the fourth century, wrote al-Sanā’atain. The role of the Qur’an in criticism and rhetoric has also influenced the focus of writers on issues like rhetoric and balance from Aristotle’s perspective, the mysteries of language, aesthetic skills, syntax and its functions, Quranic sciences as well as the relation between rhetoric and the miraculous inimitability of the Qur’an. This paper studies the role of the Qur’an in criticism, rhetoric, lexis, collocations, form, content, music, imagery, the harmony of form and content, and the features of storytelling and stylistics.
    Keywords: development, influencing, rhetoric, criticism, the Quran